TUNA CURRY RECIPE
Ingredients:
1 tuna - cleaned and cut into 2 pieces
5 bendi seeds - cut at the base and tip
1 eggplant round - cut into wedges
1 tomato seed - cut into wedges
2 shallot seeds - crushed
1 garlic thread - crushed
1 cm halia - crushed
2 tablespoons of ground chili
1 small pkt curry powder
1/2 cup tamarind water
1 cup water
2 cups concentrated coconut milk
oil to taste
sugar and salt to taste
some curry leaves
How to cook:
1. Saute the mashed ingredients. When yellowish, add the ground chili. Saute until slightly crisp. Add tamarind water. Add curry powder once. Saute the ingredients until crisp.
2. Add 1 cup of water and 1 cup of coconut milk. Add eggplant, bendi and tuna. Cook until boiling.
3. Add 1 more cup of coconut milk. Taste with salt and sugar. Let it boil once more and add the tomato for a moment. Can be removed and served.
Indonesia Version
Resep Kari Tuna
● 1 ekor ikan tongkol - bersihkan dan dipotong2
● 5 biji bendi - dipotong pangkal dan hujung
● 1 bji terung bulat - potong baji
● 1 biji tomato - potong baji
● 2 biji bawang merah - tumbuk
● 1 ulas bawang putih - tumbuk
● 1 cm halia - tumbuk
● 2 sudu makan cili giling
● 1 pkt kecil serbuk kari
● 1/2 cawan air asam jawa
● 1 cawan air
● 2 cawan santan pekat
● minyak secukupnya
● gula dan garam secukup rasa
● sedikit daun kari
Cara memasaknya :
1. Tumiskan bahan tumbuk. Bila dah kekuningan masukkan cili giling. Tumis sampai agak garing. Masukkan air asam jawa. Masukkan serbuk kari sekali. Tumis bahan2 sampai garing.
2. Masukkan 1 cawan air dan 1 cawan santan. Masukkan juga terung dan bendi serta ikan tongkol. Masak sampai mendidih.
3. Masukkan 1 cawan santan lagi. Perasakan juga dengan garam dan gula. Biarkan mendidih sekali lagi dan masukkan tomato sekejap.Bolehlah diangkat dan dihidangkan.
Bahan-bahanya :
● 1 ekor ikan tongkol - bersihkan dan dipotong2
● 5 biji bendi - dipotong pangkal dan hujung
● 1 bji terung bulat - potong baji
● 1 biji tomato - potong baji
● 2 biji bawang merah - tumbuk
● 1 ulas bawang putih - tumbuk
● 1 cm halia - tumbuk
● 2 sudu makan cili giling
● 1 pkt kecil serbuk kari
● 1/2 cawan air asam jawa
● 1 cawan air
● 2 cawan santan pekat
● minyak secukupnya
● gula dan garam secukup rasa
● sedikit daun kari
Cara memasaknya :
1. Tumiskan bahan tumbuk. Bila dah kekuningan masukkan cili giling. Tumis sampai agak garing. Masukkan air asam jawa. Masukkan serbuk kari sekali. Tumis bahan2 sampai garing.
2. Masukkan 1 cawan air dan 1 cawan santan. Masukkan juga terung dan bendi serta ikan tongkol. Masak sampai mendidih.
3. Masukkan 1 cawan santan lagi. Perasakan juga dengan garam dan gula. Biarkan mendidih sekali lagi dan masukkan tomato sekejap.Bolehlah diangkat dan dihidangkan.

